KUZUBAĞ ŞARAP TESİSİ ÜRETİME BAŞLADI
4December

KUZUBAĞ ŞARAP TESİSİ ÜRETİME BAŞLADI

Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, yeniden kullanım kavramları ve çevresiyle kurduğu ilişkiler bağlamında örnek bir eğitim yapısı olan Robert Kolej Murat Karamancı Öğrenci Merkezi, mimarı Ahmet Alataş’a Avrupa’nın en önemli yapı ödüllerinden birini getirdi.


Çeliğin mimari alanda yaratıcı ve üstün performanslı kullanımını teşvik etmek amacıyla Avrupa Yapısal Çelik Birliği (ECCS) tarafından iki yılda bir düzenlenen Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödüllerinde (European Steel Design Awards) bu yıl Türkiye’den bir proje, Ahmet Alataş Workshop tasarımı Robert Kolej Murat Karamancı Öğrenci Merkezi projesi, büyük ödüle layık görüldü. Avrupa’nın en iyi çelik binası seçilen yapı dünyaca ünlü marka yapıları, dev projeleri geride bırakarak ülkemiz adına çok ciddi bir başarıya imza attı. Uluslararası jürinin ilk eleme sonrası belirlediği 11 proje Meziyet Ödülü alırken, jüri bu 11 projenin içinden tekrar bir eleme yaparak büyük ödül olan Mükemmellik Ödülü'nü Murat Karamancı Öğrenci Merkezi projesine verdi.


Geçirgen, hafif, özgür bir bina

İstanbul’da Robert Kolej Arnavutköy kampüsü içerisinde yer alan Murat Karamancı öğrenci merkezi günün çeşitli saatlerinde öğrencilerin ve eğitmenlerin farklı amaçlar ile bir araya geldikleri; kampüs içerisindeki yaşantıyı yeniden şekillendiren bir buluşma noktası olarak 16 Nisan 2016 tarihinde açılmıştı.


İki oturumlu olarak her gün 1200 öğrenci ve eğitimcinin yemek yediği bir yemekhane, kafeterya, öğrencilerin boş vakitlerini geçirmek ve çalışmak için bir araya geldikleri etüt merkezi olarak hizmet veren bina; yapısal çevre ve iç mekanların kullanıcıların üretkenliklerine, özellikle gençlerin yaratıcılıklarına etki ettiği inancıyla, bir yemekhaneden daha fazlası; kampüs yaşamının diğer gereklerini karşılayacak bir öğrenci merkezi olarak kurgulanmış.


Bina yapılırken hiç ağaç kesilmedi

Tasarım, kampüsün muhteşem doğasını iç mekana taşıyıp kullanıcılarına doğanın içerisindeymiş hissi veren tül perde gibi bir kabuk inşa etmek üzerine kurgulanmış. Yapının genel konseptinden detaylarına kadar her aşamasına geçirgenlik, hafiflik, esneklik, sınırsızlık ve özgürlük arayışı hakim. Bahçedeki bitki örtüsü ve ağaçlar yapının dışında kalan beton terasları yararak yapının içine kadar giriyor. İç mekanda oluşturulan bitki havuzlarının dışarıdaki yeşil alan ile kurduğu güçlü bağ neticesinde kullanıcılar, içerideyken aynı zamanda dışarıdaymış duygusu yaşıyorlar. Projenin gerçekleştirilmesi aşamasında hiçbir ağaç kesilmediği gibi teraslar ve tonozu güçlendirmek ve sabitlemek için kullanılan saçakların tasarımında mevcut ağaçlar dikkate alınarak taşıyıcı strüktür ağaçların düzensizliğine uygun şekilde tasarlanmış.


Bina geceleri yarı geçirgen bir fenere dönüşüyor. Yapının mimarı Ahmet Alataş, Robert Kolej kampüsünün yeni yaşam merkezi olan Murat Karamancı Öğrenci Merkezinin “ortak geleceğimizin teminatı gençlerimizin yaratıcılıklarını körüklemesi” arzusunu taşıdığını söylüyor. Bu yıl Avrupa Çelik Yapı Tasarımı Ödüllerinde ayrıca 3 öğrenci ödülü dağıtıldı. Kazananlar arasında Türkiye’den Bilal Torgul, İdris Demirli, Ümit Nurullah Yürük ve Abdüsselam Şahin isimli öğrencilerden oluşan ekip de bulunuyordu.